HOOX organiseert op 22 september weer een workshop De Vloer Op . 
Zin om lekker te improviseren? Schrijf je dan snel hieronder in voor de workshop.

Je kunt je niet meer opgeven voor deze cursus, maar we zullen in de toekomst weer een soortgelijke cursus aanbieden.

Commedia dell'arte

HOOX zet zich in om alle vormen van theaterimprovisatie te spelen en te verspreiden. Dit kan niet zonder respect te betuigen aan de moeder en vader van alle improvisatievormen: Commedia dell"arte.  Vandaar dat HOOX trots is op onze nieuwe cursus: Viva la Commedia! Een cursus Commedia dell’arte die gegeven wordt door niet zomaar iemand. We hebben een echte professional gestrikt. Martha Villada Marquez is een Colombiaanse regisseuse en actrice die ook in Nederland actief is op televisie en het toneel. Grijp deze unieke kans om de ins en outs van de Commedia te leren.

De Commedia dell’arte is een klassieke theatervorm waarin improvisatie, komische structuren en personages de hoofdrol spelen. De theatervorm is erg fysiek, energiek en gericht op het creëren van grappige situaties. Het gebruik van maskers is een essentieel onderdeel van deze theatertechniek. De Commedia is in de zestiende eeuw in Italië ontstaan, en heeft haar originele vorm grotendeels behouden. Commedia dell'arte heeft grote invloed gehad in de ontwikkeling van ballet, pantomime, carnaval en poppenspel. Het uitoefenen van de Commedia wordt nog steeds door iedereen als bijzonder, expressief en inspirerend ervaren. In de Commedia kun je veel van jezelf kwijt.

 • DSC_0074-2_2
  DSC_0074-2_2
 • Masks 2
  Masks 2
 • Masks
  Masks
 • DSC_0137-22
  DSC_0137-22

In de cursus komen de volgende elementen van de Commedia aan bod:

- het creëren van personages;

- het gebruik van de maskers;

- het creëren van korte komische situaties (lazzi);

- improvisatie.

De cursus is bedoeld voor iedereen die de Commedia dell’arte wil leren kennen. Of je nu theaterstudent bent, docent, danser of gewoon nieuwsgierig: je bent van harte welkom!

Martha Villada Marquez

Martha Villada Márquez heeft een behoorlijke internationale carrière als actrice, regisseuse en theaterdocente opgebouwd.

 • Foto Martha
  Foto Martha
 • Martha fruit
  Martha fruit
 • Martha geel
  Martha geel
 • martha villada marquez en eric corton
  martha villada marquez en eric corton

Zij is gespecialiseerd in de Italiaanse Commedia dell ’arte op de Internazionale scuola dell Attore comico in Reggio Emilia, Italië onder de leiding van grootmeester Antonio Fava. Ze geeft daarin veel workshops en theaterlessen onder andere op de Universiteit van Antioquia, Colombia. Tevens regisseert zij theaterproducties en acteert zij regelmatig in Nederlandse televisieseries.

Als docente heeft ze meer dan 20 jaar ervaring waaronder als gastdocente op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en van 2003 tot 2015 als docente bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Ook heeft ze geacteerd op zowel toneel als televisie in Colombia en Nederland.

Ze studeerde af als Maestra en Arte Dramático aan de theater Faculteit van de Universiteit van Antioquia, Colombia. Daarnaast heeft zij de Regisseren voor Film en Televisieopleiding aan de Escuela Internacional de Cine y Televisión (EICTV) in Havana Cuba gedaan. Momenteel volgt ze een Master aan de AHK om haar eerstegraads lesbevoegdheid te krijgen. Na onze cursus vertrekt ze naar Italië om les te geven in de Commedia tijdens de Biënnale in Venetië.

Voor meer informatie ga naar www.marthavillada.com

Praktische informatie

De cursus is gericht op plezier en het samen ontdekken van spel en personages. Na deelname aan de cursus ken je de verschillende personages uit de commedia, kun je zelf scenes maken, heb je geleerd hoe met maskers te spelen en ben je in staat om vrij te improviseren binnen de Commedia traditie. De cursus is geschikt voor iedereen die deze theatertechniek wil leren kennen, er is geen voorkennis vereist.

-       De cursus vindt plaats op 1 en 2 juni, tussen 10.00 en 16.00 uur.

-       Locatie: Cultuurhuis Monopole, Langestraat 13 Tilburg. Parkeren in de directe omgeving is mogelijk.

-       De cursus wordt gegeven in het Nederlands en, indien nodig, in het Engels of Spaans.

-       Beide dagen wordt er een luxe lunch verzorgd.

-       Aan het eind van de tweede dag is er een kort presentatiemoment voor geïnteresseerden, familie, vrienden, etc.

-       Kosten: de kosten voor de gehele cursus bedragen €150,- per persoon. Deze kosten zijn inclusief BTW en luxe lunch op beide dagen. Als u als groep van drie of meer personen tegelijk boekt krijgt u korting. De kosten per persoon met groepskorting bedragen €120,-.

-       Je ontvangt een factuur met BTW specificatie voor de deelname aan de cursus. Als je zzp'er bent of een bedrijf heb in de creatieve sector kun je de kosten voor deze cursus aftrekken van de belasting. Kijk of dit voor jou geldt op https://www.belastingtips.nl/ kennisbank/zakelijk/tips_voor_ ondernemers/studiekosten_ aftrekbaar_ondernemer/

-       Het maximale aantal deelnemers is 25. Bij minder dan 8 aanmeldingen wordt de cursus geannuleerd, mocht je je al wel al ingeschreven hebben wordt je hier op tijd van op de hoogte gesteld.

Viva la Commedia!

Wil je zeker zijn van een plaats binnen deze cursus, schrijf je dan in door middel van onderstaand inschrijfformulier. Wil je eerst meer weten of ben je nog niet helemaal overtuigd? Neem dan contact met ons op door middel van onderstaand contactformulier.